Uczta dla oczu i podniebienia

Już listopad! I choć termometry we Wrocławiu pokazują dziś 18 stopni(!) kalendarz uparcie przypomina nam, że zima za pasem… Multikolorowe liście pokrywają alejki, wiatr plącze nam szaliki i ulice są rano mokre od deszczu. Jesień, to czas kiedy metamorfozie ulega nie tylko pogoda, ale również nasza garderoba, nasz nastrój i … nasza kuchnia. Pojawiają się cudownie aromatyczne grzyby, uwodzicielskie gruszki, grzane wino w towarzystwie cynamonu, oraz mnóstwo innych sezonowych rarytasów. Często jednak nie wiemy jak wykorzystać ich potencjał, by zaskoczyć przyjaciół nowym wydaniem jesiennych potraw. Z tej okazji chcę podzielić się z Wami sprawdzonym przepisem wpisującym się w aurę i piękną zastawą sycącą oczy.

Sałatka z buraczkami, awokado i cykorią w szalotkowo-cytrusowym vinaigrette
fot. kuchnianadatlantykiem.com
Składniki:

3 upieczone lub ugotowane buraki lub odpowiednio więcej małych buraczków
sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
1 łyżka octu z czerwonego wina
1 i 1/2 łyżki oliwy extra virgin
1 awokado
2 cykorie
gałązki natki  pietruszki

Szalotkowo-cytrusowy vinaigrette:
1 nieduża szalotka pokrojona w drobną kostkę
2 łyżki octu z białego wina
1 łyżka soku pomarańczowego
1 łyżka soku cytrynowego
1/2 łyżeczki soli morskiej
skórka starta z 1/4 cytryny
1/4 łyżeczki skórki startej z pomarańczy
50 ml oliwy extra virgin
1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki

Buraczki obieramy ze skórki i kroimy w plasterki. Doprawiamy solą i pieprzem i zalewamy octem z czerwonego wina i 1 i 1/2 łyżki oliwy. Odstawiamy do przemacerowania.

Drobno pokrojone szalotki zalewamy octem z białego wina, sokiem cytrynowym i pomarańczowym i doprawiamy solą. Zostawiamy na 15-30 min do przemacerowania. Po tym czasie dodajemy 50 ml oliwy, skórki starte z cytrusów, posiekaną natkę pietruszki i dobrze mieszamy.

Z miąższu awokado wykrajamy kulki, do miseczki wkładamy liście cykorii, na nie dajemy buraczki w zalewie i kulki awokado. Polewamy wszystko sosem szalotkowo-cytrusowym i przybieramy natką pietruszki.

Od dawna wiadomo, że ładnie podany i udekorowany posiłek smakuje lepiej i zdecydowanie uprzyjemnia spotkania przy stole.

fot.myin.pl

Przy użyciu wysublimowanych naczyń możemy wyczarować cuda ze zwykłych spożywczych produktów. Unikalna konstrukcja nowoczesnych i funkcjonalnych miseczek sprawia, że nie tylko nasze oczy, ale także oczy mają ucztę.  Białe miseczki wykonane z melaminy wyposażone są w sztućce typu „łapki”, które idealnie dopasowują się do jej kształtu, zaś porcelanowa tarka do sera bądź wysokiej jakości moździerz świetnie sprawdzą się podczas przygotowywania i serwowania sałatek. Wszystkie naczynia charakteryzuje surowy, nowoczesny design, który nadaje wnętrzu niepowtarzalny charakter.

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s