Korzenny przedsmak wigilii

Czy pierniczki już upieczone i udekorowane miękną odstawione w niedostępne domownikom-łasuchom miejsce?
Nie? W takim razie najwyższy czas zafundować im przedświąteczne leżakowanie.
Ciasto piernikowe  ma bowiem taką specyficzną cechę, że potrzebuje nieco czasu, by rozpływało się w ustach.

fot. moje wypieki

Wszystko czego potrzebujecie, by Wasza kuchnia wypełniła się wspaniałym aromatem przypraw korzennych i miodu,  to dobra, drewniana stolnica, lub sporych rozmiarów deska do krojenia, moździeż, o ile podeszliście do zadania ambitnie i sami sporządzacie korzenną mieszankę, wałek i rozmaite foremki do wycinania ciasta.
Zbierzcie rodzinę lub przyjaciół wokół stołu, zaparz dzbanek gorącej herbaty z cytryną i spraw, by lepienie ciasta, wałkowanie go i wykrawanie zeń rozmaitych kształtów stało się doskonałą zabawą pełną radości wyczekiwania na magiczny czas świąt.

fot. moje wypieki, ikea, myin.pl, goodfood, poradnik zdrowie, bbc

Oto sprawdzony przepis na pierniczki domowej roboty:
(składniki na około 100 sztuk)

  • 55 dag mąki (+ więcej do podsypywania)
  • 30 dag miodu (z miodem sztucznym pierniczki szybciej będą miękkie, niż z prawdziwym)
  • 10 dag cukru pudru
  • 12 dag masła
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • przyprawa do piernika – około 60 g (można dać mniej)
  • kakao (opcjonalnie)

(więcej – Moje Wypieki)

Gotowe pierniczki są także urokliwą ozdobą świątecznego drzewka

fot. na miotle

Nie wiem jak Wy, ale ja dziś zakasuję rękawy i nurzam dłonie w piernikowej masie 🙂

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s