Kuchnia z odzysku

fot. gotowanie.onet

Kto je ostatki, ten jest piękny i gładki – mówi popularne powiedzenie.

Tymczasem po świętach w naszych lodówkach i spiżarniach zalega sporo ostatków. Często jesteśmy obdarzani kilogramami ciast i tonami potraw upchniętych w słoikach, bo troskliwej seniorce rodu i nie da się odmówić. To wszystko jest pyszne, nie przeczę, jednak ile dni z rzędu można konsumować kapustę z grzybami?
A gdyby tak zaprosić kogoś, kto pomoże uporać się z naszymi świątecznymi zapasami?

fot. google

Jestem wielką zwolenniczką kuchni posiłkującej się resztkami. Uwielbiam zapiekanki z ostatków, sałatki z resztek, wszelkie dania  nonszalanckiej kuchni, która zawiera się w lekkim stwierdzeniu – „ach, wrzuciłam, co miałam w lodówce”.
Masz wielki gar świątecznej kapusty? Czemu nie zawinąć jej w gotowe, dostępne w wielu supermarketach, francuskie ciasto? Takie pikantne krokieciki będą doskonałą zakąską w razie piwnego wieczoru ze znajomymi.
Nie jesteś w stanie zjeść czterech blach ciasta, które powoli zaczyna wysychać? Nic straconego. Ulep bajaderki, cudo znane Ci zapewne z niejednej cukierni 🙂

By kuchnia z odzysku efektownie zaprezentowała się na stole, warto dysponować rozmaitymi miseczkami, paterami i wielodzielnymi naczyniami. Tu trochę tego, tam owego i resztkowa uczta jak się patrzy! 😉

fot. ikea, Myin, kare design, vox, duka.

Moje ulubione miseczki to motylki i kotek (obie od Sagaform, do nabycia w Myin.pl) oraz szklana patera z IKEA. Dla wielbicieli gadżetów vintage poleciłabym metalowe naczynie z trzema oddzielnymi miseczkami od Vox, natomiast dla zwolenników chłodnej elegancji – srebrny listek z Kare Design. Kwiecisty półmisek od Sagaform (Myin.pl) to aż pięć oddzielnych miejsc na nasze resztkowe wyroby.

Przepisy na wymienione wyżej smakołyki znajdziecie choćby tu i tu.

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s