Zimowe kulinaria

Zimą jemy inaczej. Oblizujemy się ze smakiem na myśl o tłustym żurku z wkładką, przepadamy za pokrytymi grubą warstwą sera zapiekankami, hołubimy w myślach wszelkie pieczenie, wzdychamy do pierogów ze skwarkami. Podsmażanymi, a jakże. Zimą nie nacieszymy się chrupiącą rzodkiewką (nie ze szklarni), cudownie aromatycznym koprem na młodym ziemniaku, olbrzymim wyborem świeżych owoców.
Menu zimowe rządzi się innymi prawami niż kulinaria okresu wiosenno-letniego. Inaczej też wygląda zapotrzebowanie na  kuchenne gadżety.

Dziś podzielę się z Wami moim top-3 tegorocznej kuchni zimowej.
Otóż…

Pokochałam całym sercem tarty. Szczególnie upodobałam sobie szpinakowe. Uwielbiam połączenie szpinaku z tuńczykiem lub łososiem. A oto przepis:

-ok. 270g kruchego ciasta na tartę (łatwo wyguglać)
– 400g świeżego szpinaku
– 400g filetów z łososia
– łyżeczka oliwy z oliwek
– 2 łyżki tartego parmezanu
– sól, świeżo zmielony pieprz
sos
-50 g masła
-50 g mąki (5 łyżek)
-500 ml mleka
-1/3 szklanki (80 ml) śmietanki kremowej 30%
-1 jajko

więcej – tu.
Z akcesoriów potrzebujemy – naczynie do tarty (dostępne w Myin.pl), stolnicę lub większą deskę (Ikea), metalową lub drewnianą łopatkę (Duka) i solidne rękawice kuchenne (Myin.pl)

fot. kwestia smaku, myin.pl, ikea, duka

Druga rzecz, którą ubóstwiam zimą to węgierska zupa gulaszowa. Pikantna i zawiesista. Za taki cymes po dniu spędzonym na szusowaniu na mroźnym powietrzu jestem w stanie oddać wiele…
Co potrzebujemy?

-1 kg wołowiny
– 30 dkg cebuli
– 2 duże papryki (czerwone i żółte)
– 2 duże pomidory
– 3 ząbki czosnku
– 2-3 ziemniaki
– kluseczki zacierki
– 5 dkg smalcu
– przyprawy: papryka słodka, papryka ostra, pieprz cayenne, kminek, sól, pieprz czarny

Więcej – tu.
Z akcesoriów przyda nam się duży, solidny gar (choćby taki, jak ten ze zdjęcia, marki Silit, dostępny z Myin.pl),  moździeż, by dobrze rozetrzeć czosnek (Duka), stalowa chochla (Ikea) i młynek do pieprzu (Home&You).

fot. duka, Myin.pl, home&you, we-dwoje

Z napojów natomiast, prócz rzeczy oczywistej – przepełnionego korzeniami grzanego wina ;), jest herbata z imbirem. Rozgrzewa i dodaje energii na cały dzień.
Oto przepis:
-5 łyżeczek czarnej herbaty
-1 łyżeczka herbaty pomarańczowej
-1 goździk
-2 plasterki obranego korzenia świeżego imbiru
-½ łyżeczki kandyzowanej skórki pomarańczowej
-½ filiżanki soku pomarańczowego ( taki dopiero wyciśnięty )
– cukier trzcinowy dla tych którzy herbatę słodzą

fot. ikea, Myin.pl, zack, natural news today

Potrzebujemy – jeśli chcemy zrobić esencję – dzbanek (Ikea), kubek (Myin.pl), koszyczek do zaparzania i deskę i nóż do siekania imbiru (Zack).
Jak powołać do życia herbatę z imbirem? Oto jak.

Smacznego rozgrzewania! 🙂

Reklamy

2 thoughts on “Zimowe kulinaria

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s