Wiosennie

Wraz z wiosną przychodzi chęć zapanowania nad zimowymi, zbędnymi kilogramami. Nawet jeśli jest ich bardzo niewiele. Moja okolica zapełniła się ludźmi uprawiającymi jogging, nie mam koleżanki, która nie miałaby wykupionego karnetu na zajęcia fitness, a także, która nie obserwowała bacznie swojego dziennego menu. I nagle spadły obroty piekarniom (przecież pieczywo to samo zło), natomiast w warzywniakach da się zaobserwować kilkumetrowe ogonki.
Osobiście nie jestem najpilniejsza w dietach. Lubię jeść, ba! Uważam jedzenia za jedną z głównych rozkoszy ziemskiego żywota. Dlatego nie silę się na szybkie akcje, dające poczucie katowania siebie samej. Zrzucam zimową oponkę powoli, lecz skutecznie, wciąż coś chrupiąc.

Nie mogę obejść się bez mięsa. Lubię gdy jest mokre i soczyste, tymczasem to grillowane w piekarniku (tak najzdrowiej, bo beztłuszczowo)  bywa często suche. Stąd moja propozycja doskonałego dipu, który każdy z nas dobrze zna. Greckie tzatziki są bardzo niskokaloryczne i doskonale wzbogacają smak każdego niemal mięsa.

fot. haikuman.com, myin.pl

Składniki:

1/2 l jogurtu typu greckiego
1 świeży ogórek
2 duże ząbki czosnku
1 łyżka koperku
1 łyżka natki pietruszki
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka octu jabłkowego
sól
świeżo zmielony pieprz

Niezbędne akcesoria:

siekacz lub praska do czosnku
obierak do ogórka (a potem tarka)
siekacz do ziół  – w tym wypadku do kopru i pietruchy
miseczka

Ogórek obieramy a następnie trzemy na tarce na dużych oczkach, pozostawiamy na chwilę, by odsączyć nadmiar wody. Rozdrabniamy czosnek, siekamy zioła. Mieszamy całość z jogurtem, dodajemy przyprawy.

Druga tratwa ratunkowa, dla smakosza na diecie – sałatki. Masz ochotę na wydanie bardziej sycące – dorzuć mięso kurczaka lub kawałki tuńczyka. W wersji – warzywa plus chudy ser feta, możesz jeść właściwie bez opamiętania. Ja podaję przepis na moją ulubioną bałkańską sałatkę szopską.

fot. istockphoto, myin.pl

Składniki:

1 cebula czerwona
3-4 pomidory
2 czerwone papryki
pół pęczka naci pietruchy
1 ogórek sałatkowy
150 g sera feta
sól, pieprz
1 łyżka octu balsamicznego
3 łyżki oliwy

Niezbędne akcesoria:

nożyce do pocięcia naci
deska i ostry nóż
shaker do sosu sałatkowego
miska i sztućce sałatkowe

Kroimy warzywa i ser feta na kawałki odpowiadające naszym upodobaniom. Tkniemy nożyczkami nać. W shakerze mieszamy składniki na dressing. Polewamy dressingiem warzywa, ewentualnie zamiast fety dodajemy kurczaka lub tuńczyka (opcja w razie dotkliwego głodu).

Natomiast wieczorem przychodzi czas na relaks. Proszę nie katujcie się szklanką wody, kiedy Wasi współtowarzysze sączą chłodne piwko. Każda okazja i każdy kontekst rządzi się swoimi prawami. Ważne jest by zawierać ze sobą rozsądne kompromisy. Piwo – rzeczywiście niekoniecznie. Ale relaksujący i smakowity koktajl oparty na białym półwytrawnym winie, soku z limonki i ziołach?

fot. recipeblitz.blogspot, myin.pl

Składniki:

białe wytrawne wino (750 ml)
woda gazowana (750 ml)
limonka
mięta
lód

Niezbędne akcesoria:

shaker do koktajli
karafka do schładzania wina
pojemnik do kostek lodu
moździerz

Część pokruszonego lodu mieszamy w moździerzu z miętą, wyciskamy sok z z limonki, dorzucamy resztę lodu, dolewamy wina i gazowanej wody mineralnej, całość niezbyt energicznie mieszamy w shakerze, a następnie wylewamy do szklanek.

Smacznej i efektywnej diety, bez dramatycznych wyrzeczeń!:)

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s